Login
Back to forumSee the full topicGo to last reply

Posted By

TLC
on 2009-06-15
01:39:51
 Re: C16 és C+4 elvihető

Szia! A joy bekötése máshogy néz ki 64-en (...volt itt erről egy régi doksi, amit hirtelen felindulásból írtam: http://zimmers.net/anonftp/pub/cbm/documents/projects/interfaces/plus4joy/plus4joy.html). Ha megnézed a kapcsrajzot, a két gép abban különbözik, hogy 64-en a két joy jelvezetékei saját port-bemenetekre csatlakoznak, a Plus/4-ben pedig ugyanazokra. Ezért 64-en nyugodtan lehet őket földhöz képest zárni, Plus/4-en viszont ebben az esetben a két joyt már nem lehet megkülönböztetni (mivel ugyanazokat a vonalakat húzzák földre). Erre való a 8-as láb (select'), ami Plus/4-en portonként különböző (tul.képp csak abban a pillanatban megy földre, amikor beírsz $ff08-ba, és a beírt érték megfelelő bitje 0). Ez persze azt is jelenti, hogy Plus/4-en a joyban nincs folyamatos "föld", többek közt ezért szoktak rendetlenkedni a joystick autofire funkciók (mi a fenétől mennének, ha nincs folyamatos tápfesz), no meg ezért nem mennek a '64-es joyporthoz készült spec hardverek sem.

Basic-ből egyszerű teszt, ha mindenféle program betöltése nélkül elkezded mozgatni a kart. Ha olyan karaktereket kapsz, hogy 5R6DT (joy1) vagy 3W4A + shift (joy2), akkor király. Különben nem.

A fenti csak akkor nem működik (mármint 8-ashoz bekötött joy), ha a TED hibás. Elég gyakori, a bemeneti latchnek lesz baja. Az én gépemben is elszállt (régen, azóta TED-et cseréltem). Ha átkötöd a joyt, és azt látod, hogy a joyt nem tudod lekérdezni, akkor sajnos ez a helyzet (...akkor nincs más hátra, mint a "rossz" bekötés (7-eshez), mert azzal legalább megy valami, vagy a TED cseréje...).



Back to top


Copyright © Plus/4 World Team, 2001-2024