Login
Back to forumReply to this topicGo to last reply

Posted By

KiCHY
on 2008-02-14
07:06:45
 C16 és C+4 elvihető

Halihó!

Kb. egy fél órája kaptam egy C16-ost táppal, antennakábellel, magnóval. Virágboltban voltam, falunkbéli volt az eladó, múltkor beszélgettünk, és említette hogy van egy a fészerben, ki akarja dobni... Úgyhogy inkább megmentettem.
Külsőleg elég jó állapotban van, nem hiányzik róla gomb. Még nem próbáltam ki, ha nem leszek épp nagyon lusta, talán ráveszem magam.
A fő kérdésem, kell-e valakinek? Ingyen, én sem adtam érte pénzt. Az lenne a legjobb (és egyedüli opció), ha érte jönnétek (Jászapáti), nem akarom postán feladni.
Ugyancsak elvihető egy +4-es is, a C= gomb hiányzik róla, működőképes, kicsit érzéketlenek a gombjai. Táp, kábelek, joystick.
Talán még egy monitort (színes) is fel tudok hajtani, ha 1-2000 Ft-ot kínálok érte akkor ideadják (csak ha igényt tart rá valaki, nálam nincs hely).

Ha többen is jelentkeztek, döntsétek el kinél lenne jobb dolga a kicsikéknek happy

 C16 and C+4 ready to be picked up

Hello!

About half an hour ago I got a C16 with power supply, antennae cable and tape. I was in a flower shop, the seller was from our town, and he mentioned that he had one in the shed, and he was going to throw it out... So I saved it instead.
From the outside it looks to be in good condition, no buttons are missing. I haven't tried it yet, I may get around to do it unless I'm too lazy.
My main question is, does anyone want it? For free, I haven't paid for it either. The best (and only) option would be if you could come down and pick it up (from Jaszapati), I don't want to send it through mail.
Also available to be taken is a +4, the C= button is missing, it works, but the keyboard is a bit unresponsive. Has power supply, cables, joystick.
Maybe I can even throw in a (color) monitor, for about 1-2000 HUF they will sell it to me (only if someone actually wants this, I don't have room for it.)

If more than one person is interested, decide amongst yourselves as to where would the little one would have the best place :-)

Posted By

TPSH
on 2008-02-15
12:25:44
 Re: C16 és C+4 elvihető

Szia.

Kell.Monitor is - 1K-ért. Mikor mehetek érte?

TPSH

aka ABno

Posted By

Chronos
on 2008-02-15
16:11:23
 Re: C16 és C+4 elvihető

ezaz tpsh! visszaveszünk az absencébe azt jöhet a rilizelés megen' happy

Posted By

TPSH
on 2008-02-16
07:15:55
 Re: C16 és C+4 elvihető

hehehe...majd még meggondolom,hogy akarok-e tag lenni :D

Posted By

KiCHY
on 2008-02-20
09:48:21
 Re: C16 és C+4 elvihető

Beszéltem a sráccal, megvan még neki a monitor, ideadja ajándékba, ráadásként C64-et és "valami flopit" is. Nem tudja hogy működnek-e. 1-2 héten belül elhozza, ha a környékünkön jár (időközben elköltözött). Ja, mivel ajándékba adja, tőlem is így megy tovább. Remélem a C64 se marad a nyakamon happy Plz valaki!
Mihelyst ideér a zanyag, jelentkezem!

Posted By

KiCHY
on 2009-06-10
05:25:37
 Re: C16 és C+4 elvihető

Na akkor melegítsük fel ezt a topicot is... happy
Eltelt másfél év, lustaság, egyéb dolgok, stb... A +4 és a C16 még mindig elvihető. A monitorral, C64-gyel nem jelentkezett a srác, az felejtős.

A cuccért a Jászságba kellene jönni! Nem járok Budapestre.

Posted By

Jakec
on 2009-06-11
03:30:01
 Re: C16 és C+4 elvihető

(hungarian text)

Elég meglepő happy
Pontosan akkor mi is van meg még? Nekem egy Joy kellene. Mert működőképes gépem már van magnóval.(az asszony így is ki akart dobni az egész cuccal, mikor hazavittem :P ). Csak egy PC-s gamepad-ot alakítottam át, de némelyik proggival nem akar működni. Floppy disk drive-od nincs eladó? Amúgy az teljesen normális, hogy a billentyűzet 25 év után már úgy érintkeznek, az enyémet is püfölni kell.

Posted By

TLC
on 2009-06-11
04:43:47
 Re: C16 és C+4 elvihető

Gamepad: a joystick hivatalosan úgy működne, hogy a joystick kapcsolóit (irányok + tűz) a joyport 8-as (select') lábával kell összezárni. Gondok lehetnek, ha: 1.) a kapcsolók a port 7-es lábához vannak bekötve (GND), mert ekkor a két joystick-ot nem lehet "megkülönböztetni", 2.) ha baj van a géppel (egy gyakori TED-hiba miatt előfordul, hogy ha a joystick jól van bekötve, akkor nem lehet lekérdezni, ha pedig "rosszul", GND-hez, akkor ugyan le lehet, csak lásd 1.), 3.) ha minden jó is, esetleg baj lehet magával a gamepaddel (a Plus/4-ben a lekérdezés órajelciklusnyi idő kérdése; ha az elektronika nem elég gyors, a pad nem fog működni).

Még egy lehet: némely későbbi program -- pont azért, mert a készítőknek is hibás TED-jük, meg rosszul bekötött joystick-juk volt -- rendes bekötéssel nem megy. Pontos infóm nincs. Mintha egyik korai Laser Squad verzióval találkoztam volna, de már nem emlékszem (party-n derült ki, hogy a game némelyik gépen nem ment jól). Esetleg előfordulhat ilyen, ezen nem tudsz segíteni (legfeljebb más verzióval).

Gép (pontosabban billentyűzet): az előbb-utóbb minden gépen előjön, ha használják. A por megy be a billentyűzetbe, az érintkezők alá. A műtét egyszerű, de kell némi figyelem, + van két forrasztás, + kell kis- és nagyméretű csillag-csavarhúzó. Ha leszeded a gép "tetejét" (C-16-nál három csavar tartja alul, + kihúzod az alaplapra menő csatlakozót), látni fogod, hogy a bill. alja egy hosszú panel, ami kis csavarokkal van rögzítve a billentyűzethez. A "feladat" kivenni a billentyűzetet (6 csavar tartja), levenni a panelt (a shift lockra menő két szál drótot sajnos le kell forrasztani, ...vagy elvágni, de az se jobb), kifújni/kimosni a bill. alját és a panelt; ha megszáradt, alkohollal (semmi más durva anyag!) / valamilyen puha anyaggal egyenként letisztítani az érintkezéseket (a gumiérintkezőket és az aranyozott felületeket), hogy a zsíros-poros maradványok eltűnjenek, végül összerakni, ...örülni... happy)) Az enyémen már többször sor kerítettem erre... idővel az ember kedvet érez a brutalitásra, ami,... :-D szóval idővel mindig szétszedtem és kipucoltam.

Floppy: ha más nincs, Vaterán mindig találsz néhányat. A 1551 elég ritka és drága, de 1541 ill. 1541-II szinte mindig van.

Posted By

Jakec
on 2009-06-14
23:57:05
 Re: C16 és C+4 elvihető

A joy-hoz: van egy kis proggi (basic) pár sor, amivel leteszteletem a joy-t. Azzal jó. Azt hiszem a "Nagy barna" könyvben volt. Nekem pl. a Monkey Magic -cal volt gondom. Bár lehet, hogy a kazetta volt már vagy 20 éves és nem fut Load Error-ra. Elég szörnyű, hogy a 20-25 éves kazettákat még visszaolvassa a gép happy . De ez elég új nekem, hogy a 8-as kivezetéssel kell összekötni, hiszen egy C=64-es joyról van szó aminek a kapcsolási rajzát meg lehet találni a neten. Ott a testhez van kötve a csomópont. Lehet, hogy igazad van, át fogom kötni és megnézem, hogy mit mutat. A billenytűzetnél csak az "L" gombom rosszalkodik. Egyszer már szétszedtem a gépet és kiporszívóztam de elég zsírnak tűnt belülről. Ezért nem bántottam a billentűzetet.
Floppy: most fűzöm az egyik munkatársamat, hogy adja el a C=64-esét komplett abban lenne drive, de hogy mikor szánja rá magát? Még évek kérdése.

Posted By

TLC
on 2009-06-15
01:39:51
 Re: C16 és C+4 elvihető

Szia! A joy bekötése máshogy néz ki 64-en (...volt itt erről egy régi doksi, amit hirtelen felindulásból írtam: http://zimmers.net/anonftp/pub/cbm/documents/projects/interfaces/plus4joy/plus4joy.html). Ha megnézed a kapcsrajzot, a két gép abban különbözik, hogy 64-en a két joy jelvezetékei saját port-bemenetekre csatlakoznak, a Plus/4-ben pedig ugyanazokra. Ezért 64-en nyugodtan lehet őket földhöz képest zárni, Plus/4-en viszont ebben az esetben a két joyt már nem lehet megkülönböztetni (mivel ugyanazokat a vonalakat húzzák földre). Erre való a 8-as láb (select'), ami Plus/4-en portonként különböző (tul.képp csak abban a pillanatban megy földre, amikor beírsz $ff08-ba, és a beírt érték megfelelő bitje 0). Ez persze azt is jelenti, hogy Plus/4-en a joyban nincs folyamatos "föld", többek közt ezért szoktak rendetlenkedni a joystick autofire funkciók (mi a fenétől mennének, ha nincs folyamatos tápfesz), no meg ezért nem mennek a '64-es joyporthoz készült spec hardverek sem.

Basic-ből egyszerű teszt, ha mindenféle program betöltése nélkül elkezded mozgatni a kart. Ha olyan karaktereket kapsz, hogy 5R6DT (joy1) vagy 3W4A + shift (joy2), akkor király. Különben nem.

A fenti csak akkor nem működik (mármint 8-ashoz bekötött joy), ha a TED hibás. Elég gyakori, a bemeneti latchnek lesz baja. Az én gépemben is elszállt (régen, azóta TED-et cseréltem). Ha átkötöd a joyt, és azt látod, hogy a joyt nem tudod lekérdezni, akkor sajnos ez a helyzet (...akkor nincs más hátra, mint a "rossz" bekötés (7-eshez), mert azzal legalább megy valami, vagy a TED cseréje...).

Posted By

Jakec
on 2009-06-15
23:47:53
 Re: C16 és C+4 elvihető

THX a lot happy



Back to topReply to this topic


Copyright © Plus/4 World Team, 2001-2024